Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα σε τίτλους
Ηράκλειο • Ρέθυμνο • Χανιά • Άγιος Νικόλαος • Ιεράπετρα • Σητεία
Το Παγκρήτιο Portal ενημέρωσης και ψυχαγωγίας από το 2005!

ENTERPORTAL.gr

ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ arrow ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ arrow «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ

«ΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ
Πάνω από 70 χρόνια αφότου εξαφανίστηκε, ο τίγρης της Τασμανίας ζει και πάλι μέσα σ΄ έναν ποντικό! Η τεχνική, η οποία φέρνει στον νου την ταινία «Τζουράσικ Παρκ», υπόσχεται την «ανάσταση» των δεινοσαύρων!

Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να επανενεργοποιήσουν ένα γονίδιο του τίγρη της Τασμανίας- έχει εξαφανιστεί από το 1936- μεταμοσχεύοντάς το σε ποντικό. Βρήκαν το DΝΑ σε δείγματα του σαρκοφάγου μαρσιποφόρου που διατηρούνταν σε διάφορα μουσεία, απομόνωσαν ένα γονίδιο και το εισήγαγαν σε έμβρυα ποντικού, στο πλαίσιο ενός εννεαετούς πειράματος που πραγματοποιήθηκε υπό τη εποπτεία των ζωολόγων του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Άντριου Πασκ και Μέριλιν Ρένφρι.

Το πείραμα απέδειξε πως το DΝΑ του τίγρη μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη χόνδρων και οστών στον ποντικό, πράγμα που σημαίνει πως το γονίδιο μπορεί να «αναστηθεί», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν χθες στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση «ΡLoS ΟΝΕ». «Είναι η πρώτη φορά που το DΝΑ ενός είδους που έχει εξαλειφθεί χρησιμοποιείται για να προκληθεί μια λειτουργική αντίδραση σε έναν άλλο ζωντανό οργανισμό» τόνισε ο Άντριου Πασκ.

Ο δρ Πασκ πρόσθεσε πως η ίδια τεχνική θα μπορούσε τώρα να χρησιμοποιηθεί και για άλλα είδη που έχουν εξαφανιστεί (όπως οι δεινόσαυροι, τα μαμούθ και οι Νεάντερταλ), από τα οποία οι επιστήμονες διαθέτουν μεγάλες ποσότητες DΝΑ. Διευκρίνισε πως, μολονότι η τεχνική μπορεί να αναδημιουργήσει ένα εξαλειφθέν γονίδιο, με την πρόοδο της τεχνολογίας μπορεί μια μέρα να γίνει δυνατό να ξαναφέρουμε στη ζωή ολόκληρα πλάσματα. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να ξαναφέρουμε στη ζωή ολόκληρα τα ζώα» δήλωσε ο δρ Πασκ διευκρινίζοντας ότι μπορεί επίσης να γίνουν συνδυασμοί, όπως να αναπτυχθούν φτερά πτεροδάκτυλου σε ποντίκια.

Στο πλαίσιο του πειράματος, DΝΑ εξήχθη από τίγρεις της Τασμανίας που είχαν διατηρηθεί για έναν αιώνα στο Μουσείο Βικτόρια της Μελβούρνης. Οι τίγρεις της Τασμανίας έχουν εξαφανιστεί εδώ και περίπου 100 χρόνια- ο τελευταίος του είδους πέθανε το 1936 στο Ζωολογικό Κήπο Χόμπαρτ της Μελβούρνης. Το πείραμα με το DΝΑ τους πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον από τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μπέρινγκερ. «Οι δυνατότητες που μας παρέχονται από την έρευνα αυτή είναι τεράστιες, κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την καλύτερη κατανόηση της βιολογίας ζώων που έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε ο τελευταίος.


πηγή Ask4.gr
 
< Προηγούμενο   Επόμενο >
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΧΑΝΙΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το ENTERCITY άλλαξε και έγινε: ENTERPORTAL.
Δείτε τώρα όλες τις εκδηλώσεις με ένα κλικ εδώ!

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΙΡΟΣ # LIVE