ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ; |
![]()
Μεταξύ άλλων, από χοληστερόλη αποτελούνται όλες οι γοναδικές
ορμόνες, και οι ανδρικές (τεστοστερόνη) και οι γυναικείες (οιστρογόνα
και προγεστερόνη). Επίσης, η βιταμίνη D, που αποκαλείται και «βιταμίνη
του ήλιου», παράγεται στο δέρμα από χοληστερόλη σε επίδραση με το
ηλιακό φως.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα οστά και το ανοσοποιητικό
μας σύστημα. Η κυριότερη ορμόνη μας για την αντιμετώπιση του στρες, η
κορτιζόλη, παράγεται από χοληστερόλη, ενώ είναι πολύ σημαντική για τη
φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και για τη σταθεροποίηση των
επονομαζόμενων νευροδιαβιβαστών, δηλαδή των ουσιών του νευρικού
συστήματος που συμβάλλουν στην επικοινωνία των νευροκυττάρων και
συνεπώς στην ομαλή λειτουργία τους.
Προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η
αψιθυμία, αλλά και πιο σοβαρές νευρικές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά
πλάκας πιστεύεται ότι μπορούν να αναπτυχθούν όταν το σώμα, μεταξύ
άλλων, δεν λαμβάνει αρκετή χοληστερόλη μέσω τροφής και των απαραίτητων
λιπαρών οξέων (ωμέγα 3 και ωμέγα 6).
Το λεξιλόγιο της χοληστερόλης
Τι πρέπει να ξέρουμε για την «καλή» και την «κακή» χοληστερόλη;
ΗDL-χοληστερόλη: Σημαίνει «υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη», ευρέως γνωστή ως η «καλή» χοληστερόλη. Μεταφέρει χοληστερόλη πίσω στο ήπαρ από άλλα όργανα και βοηθά να διατηρούνται τα αγγεία καθαρά. Μειωμένη τιμή σημαίνει ινσουλινοαντίσταση, π.χ. σε υπέρβαρο, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση - δηλαδή στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.
LDL-χοληστερόλη: Σημαίνει «χαμηλής πυκνότητας
λιποπρωτεΐνη». Ευρέως γνωστή ως η «κακή» χοληστερόλη.
Η LDL χοληστερόλη
παράγεται στο ήπαρ κάτω από την επίδραση της ινσουλίνης (και συνεπώς
του σακχάρου του αίματος) και μεταφέρεται σε άλλα όργανα. Είναι ζωτική
σε φυσιολογικές ποσότητες. Υπερβολική LDL (με την επίδραση ινσουλίνης
έπειτα από υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων) όμως μπορεί να συμβάλει
στην αρτηριοσκλήρυνση όταν οξειδώνεται ή γλυκοζυλιώνεται (συνδέεται με
σάκχαρα) στο αίμα. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φρούτα,
λαχανικά, καρυκεύματα, μυρωδικά, σπόρους και ξηρούς καρπούς)
προστατεύει την LDL χοληστερόλη σε συνδυασμό με λιγότερα άμυλα και
σάκχαρα που μειώνουν τη γλυκοζυλίωσή της Τριγλυκερίδια: Τα λιπίδια του αίματος. Αυξάνουν
φυσιολογικά μετά την πρόσληψη λίπους με την τροφή, και αυτό είναι
ακίνδυνο. Υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων νηστείας όμως σημαίνει
ινσουλινοαντίσταση και υψηλό κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη. Οι
υψηλά γλυκαιμικοί υδατάνθρακες (άμυλα και σάκχαρα) αυξάνουν τα
τριγλυκερίδια νηστείας και πρέπει να περιοριστούν.
|
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|