 Υστερα από πρόσφατη ισπανική μελέτη σε 4.211 άνδρες και
5.459 γυναίκες διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά της κατάθλιψης είναι
αυξημένα στους άνδρες -κυρίως στους καπνιστές- με μειωμένη πρόσληψη
φυλλικού οξέος (όσπρια, σκούρα πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί).
Η ίδια αύξηση σημειώθηκε και στις γυναίκες -ιδιαίτερα σε εκείνες που
καπνίζουν αν και ασκούνται- που έχουν μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β12
(κρέας, ψάρι, αυγά, πουλερικά, γαλακτοκομικά).
Πολλές μελέτες συνδέουν
την έλλειψη των δύο αυτών στοιχείων με την κατάθλιψη. Οι ερευνητές
λοιπόν αναρωτιούνται αν η χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών οδηγεί
στην κατάθλιψη ή εάν η κατάθλιψη σπρώχνει τους ανθρώπους στην κακή
διατροφή.
Πάντως, οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να επιφέρουν μεταβολές στη
δομή και τη χημεία του εγκεφάλου και αυτές μπορούν να βελτιώσουν ή να
χειροτερέψουν την ψυχική διάθεση.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τρόφιμα και θρεπτικά
συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν εσάς ή κάποιον που αγαπάτε να
αναρρώσει από κλινική κατάθλιψη ή να προλάβει τυχόν προδιάθεση ή
προηγούμενο ιστορικό.
• Προτιμήστε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά
συστατικά. Οι θρεπτικές ουσίες των τροφών (βιταμίνες, ανόργανα άλατα,
υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα) υποστηρίζουν
την ανάπτυξη και ευεξία του σώματος. Η έλλειψη αυτών των συστατικών
μπορεί να προκαλέσει σωματικές και ψυχικές ασθένειες.
• Γεμίστε το πιάτο σας με αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τα
επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτές παράγονται στο
σώμα μας στα πλαίσια της κανονικής λειτουργίας του οργανισμού και
συμβάλλουν στην πρώιμη γήρανση και δυσλειτουργία. Ο εγκέφαλος
εκτίθεται ιδιαίτερα σε βλάβες από ελεύθερες ρίζες.
• Κρατήστε σταθερό το σάκχαρο του αίματος. Προτιμήστε υδατάνθρακες
χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου (όσπρια, λαχανικά, φρούτα, μη επεξεργασμένα
δημητριακά) για μια κατευναστική επίδραση και αποφύγετε ζάχαρη, γλυκά
και αμυλούχες τροφές, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι
πατάτες.
Η σύνδεση μεταξύ υδατανθράκων και διάθεσης οφείλεται στην αύξηση ενός
νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, της σεροτονίνης. Οι τροφές που
διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος βοηθούν παράλληλα και στη
σταθερή έκκριση της σεροτονίνης.
|