Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα σε τίτλους
Ηράκλειο • Ρέθυμνο • Χανιά • Άγιος Νικόλαος • Ιεράπετρα • Σητεία
Το Παγκρήτιο Portal ενημέρωσης και ψυχαγωγίας από το 2005!

ENTERPORTAL.gr

ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ arrow ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ arrow ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Ακολούθησε οκτώ tips, για να μην εξελιχθεί η κριτική σου σε παρωδία.

Τη χρειάζεσαι καθημερινά στη δουλειά σου. Η σωστή κριτική σου προς τους συναδέλφους σου δεν θα βοηθήσει μόνο τους άλλους αλλά και σένα τον ίδιο - θα καλυτερεύσει τις σχέσεις και την επικοινωνία σου μαζί τους και θα μειώσει το χρόνο σου στο γραφείο. Ολα αυτά όμως θα συμβούν αν είναι όντως εποικοδομητική.

Η λάθος κριτική μπορεί να φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα: από επιδείνωση των σχέσεων, μέχρι μείωση της παραγωγικότητας. Μάθε τη συνταγή του σωστού κριτικού και απογείωσε τα μπόνους σου.

Ασε στην άκρη τα προσωπικά στοιχεία
Ενας από τους πιο βασικούς κανόνες της εποικοδομητικής κριτικής είναι να μη χρησιμοποιείς προσωπικά στοιχεία αυτού που κριτικάρεις. Πρέπει η κριτική να μένει στις πράξεις του και όχι σε ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του. Αν προσπαθήσεις να κριτικάρεις τις συνήθειές του, το πιο πιθανό είναι να τον εκνευρίσεις και μετά να κλείσει τα αυτιά του. Π.χ. μην του πεις ότι είναι απρόσεκτος, αλλά ότι το report είναι γραμμένο πρόχειρα. 

Παίξε με αριθμούς και στατιστικά
Οταν τα πράγματα εμπλέκουν το όνομά του -και μπορεί και το μέλλον του στην εταιρεία- είναι πολύ εύκολο να φτιάξει θεωρίες συνωμοσίας στο μυαλό του - «κάποιος θέλει να με φάει εδώ μέσα» είναι από τα πρώτα πράγματα που θα σκεφτεί. Είναι στο χέρι σου να μη δώσεις χώρο σε τέτοιες σκέψεις στο μυαλό του. Αυτό θα το καταφέρεις αν κατά τη διάρκεια της κριτικής σου είσαι σαφής και για καθετί που λες έχεις και τις αντίστοιχες αποδείξεις.

Μίλα τη σωστή γλώσσα
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσεις την παρόρμηση ή το θυμό σου να παρασύρει τη γλώσσα που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της κριτικής. Ακολούθησε καθαρά επαγγελματική γραμμή, χρησιμοποίησε την αντίστοιχη ορολογία του γραφείου και μη σου δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι στην καφετέρια. Οσο πιο επίσημα μιλήσεις τόσο πιο σοβαρά θα πάρουν τα λόγια σου. 

Κράτα στο μυαλό τα συναισθήματά σου
Δεν μπορείς να κάνεις σωστή κριτική αν είσαι νευριασμένος ή αν είσαι θυμωμένος. Το ίδιο ισχύει κι αν έχεις φιλική διάθεση απέναντι σε αυτόν που θέλει να κριτικάρεις. Τα συναισθήματα σε κάθε περίπτωση δεν βοηθάνε την κριτική και ακόμα περισσότερο δεν σε βοηθάνε στο να την εκφράσεις σωστά. Μη βιαστείς λοιπόν να κριτικάρεις κάποιον αμέσως μόλις καταλάβεις το λάθος του. Περίμενε πρώτα μία ή δύο μέρες να καταλαγιάσουν τα συναισθήματά σου.

Εστίασε στο μέλλον
Σκοπός σου δεν είναι να καταρρακώσεις αυτόν στον οποίο απευθύνεις την κριτική σου, αλλά να βελτιώσεις τη συνεργασία του μαζί σου και ταυτοχρόνως να του δώσεις φρέσκια προοπτική για το μέλλον. Αυτό θα μπορέσεις να το καταφέρεις αν εστιάσεις στα λάθη του παρελθόντος και σε αυτά που πρέπει να συμβούν στο μέλλον. Αφιέρωσε πέντε λεπτά για να επισημάνεις τα λάθη που έκανε στην τελευταία παρουσίαση κι ένα εικοσάλεπτο για να του εξηγήσεις τι πρέπει να κάνει στην επόμενη.

Αλλαξε για λίγο ρόλους
Ενα κόλπο που θα σε βοηθήσει να κάνεις ακόμα πιο εποικοδομητική την κριτική σου είναι μία μικρή παύση κατά τη διάρκεια αυτής. Διέκοψε για λίγο το λόγο σου και αντάλλαξε για μερικά δευτερόλεπτα ρόλους με αυτόν που έχεις απέναντί σου στο μυαλό σου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να καταλάβεις πώς σκέφτεται τη συγκεκριμένη στιγμή αυτός που δέχεται την κριτική σου, θα εκτιμήσεις από την αρχή τη θέση του και θα ετοιμάσεις καλύτερα τις επόμενες λέξεις σου. 

Νίκησε την προκατάληψη
Αλλος ένας κίνδυνος της κριτικής σου είναι η προκατάληψη. Δύσκολα μπορείς να την νικήσεις, γιατί από τη φύση της η κριτική γεννά την προκατάληψη. Σύμμαχός σου εδώ είναι η τετράγωνη λογική και η στοχοποιημένη κριτική. Πριν ξεκινήσεις να μιλάς, ανάλυσε τους στόχους σου και μην παρεκκλίνεις από αυτούς μέχρι το τέλος της κουβέντας.  

Δώσε χρόνο στην απάντηση
Για να μπορέσεις να κρατήσεις ανοιχτά τα αυτιά του συνομιλητή σου, καλό είναι να κρατήσεις σε κάποιο ικανοποιητικό level τα επίπεδα του εγωισμού του. Αυτό μπορεί να το καταφέρεις αν τον αφήνεις κατά διαστήματα να δίνει απαντήσεις στην κριτική σου.

 
< Προηγούμενο   Επόμενο >
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΧΑΝΙΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το ENTERCITY άλλαξε και έγινε: ENTERPORTAL.
Δείτε τώρα όλες τις εκδηλώσεις με ένα κλικ εδώ!

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΙΡΟΣ # LIVE