ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ, ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ, ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ |
![]() Είστε φανατικοί οπαδοί της διελκυστίνδας; Μέχρι το 1920 θα μπορούσατε να κερδίσετε ακόμα και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό το άθλημα είχε ενταχτεί στο ολυμπιακό πρόγραμμα για 5 συνεχείς διοργανώσεις, από το 1900 μέχρι το 1920. Όπως το κροκέ, που διεξάχθηκε μόνο το 1900, το γκολφ (το 1900 και το 1904), το ράγκμπι, που έκανε την τελευταία εμφάνισή του το 1924, ή το πόλο, που βγήκε από την κατηγορία των ολυμπιακών αθλημάτων το 1936. Όμως με το πέρασμα των χρόνων πολλά νέα αθλήματα συμπεριλήφθηκαν στους Αγώνες: από το 2000 για παράδειγμα εντάχτηκε το τρίαθλο και το ταεκβοντό, ενώ στους χειμερινούς Αγώνες του 1998 έκανε την εμφάνισή του ένα σχετικά νέο άθλημα, το σνόουμπορντ.
Παγκόσμια διάδοση Υπάρχουν όμως κάποιοι περιορισμοί. «Για παράδειγμα, δεν επιτρέπονται τα αθλήματα που χρησιμοποιούν μηχανική προώθηση: ο κόσμος των κινητήρων, από τη Φόρμουλα 1 μέχρι το μοτοσικλετισμό, δε θα μπορούσε να περάσει στο ολυμπιακό πρόγραμμα», εξηγεί ο Κέλι Φεργουέδερ, διευθυντής αθλημάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. «Όσον αφορά στους χειμερινούς Αγώνες, εκεί επιτρέπονται μόνο αθλήματα που εκτελούνται σε πάγο ή χιόνι».
Βολή σε ελάφι και...
Προβλήματα πλήθους Το πρόβλημα είναι το πλήθος αγωνισμάτων και αθλητών. Έχει τεθεί όριο στα αθλήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των θερινών αγώνων, ώστε να μπορούν να εκτελεστούν εντός 16 ημερών. Μέγιστος αριθμός είναι τα 28 αθλήματα, με 301 αγωνίσματα και 10.500 αθλητές. Για να προστεθεί κάποιο άθλημα ή αγώνισμα, πρέπει να αλλάξει κάτι. Το πρόβλημα είναι να συνδυαστεί η ανάγκη ανανέωσης του προγράμματος των Αγώνων και η ένταξη νέων αθλημάτων με τα συμφέροντα των αθλημάτων που ήδη υπάρχουν, τα οποία αποβλέπουν σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αγωνισμάτων και μεταλλίων. Αφετέρου υπάρχει και η ανάγκη να διατηρηθούν αθλήματα και αγωνίσματα με πιθανώς μικρότερη δημοτικότητα αλλά μεγάλη παράδοση. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση της ΔΟΕ. Ορισμένα μη ολυμπιακά αθλήματα μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη διάδοση, αλλά μόνο σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα το κρίκετ, το αμερικανικό ποδόσφαιρο ή ακόμη και το σούμο. Αντίθετα το ράγκμπι χρειάζεται ένα μεγάλο τουρνουά, που δεν προσαρμόζεται στις δύο εβδομάδες των Αγώνων. Υπάρχουν και κάποια ολυμπιακά αθλήματα που γενικά θεωρούνται ότι δεν μπορεί κανείς να θίξει, όπως το στίβο και την κολύμβηση. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να φανταστούμε τους Αγώνες χωρίς το μαραθώνιο. Και άλλες ανάγκες πιέζουν για τη διατήρηση της παρουσίας των ολυμπιακών αγωνισμάτων. Υπάρχουν αθλήματα μικρότερης δημοτικότητας που επιτυγχάνουν θεαματικότητα και έσοδα από τους Αγώνες: αν δεν συμμετείχαν, το πλήγμα θα ήταν σκληρό. Εξάλλου σε ορισμένα αθλήματα και αγωνίσματα κάποιες χώρες είναι παραδοσιακά ισχυρές (ας σκεφτούμε το βάδην για το Μεξικό ή την πάλη για τη Γεωργία)και βασίζονται σε αυτά για να πάρουν μετάλλια. Πρόβλημα πλήθους δεν τίθεται για τους χειμερινούς Αγώνες, όπου για την ώρα δεν υπάρχει κανένα όριο. Από το 1994 δεν εκτελούνται πλέον τον ίδιο χρόνο με τους θερινούς Αγώνες, αλλά με «διαφορά φάσης» 2 ετών, για να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη θεαματικότητα. Στο Τορίνο το 2006 περιλαμβάνονταν 84 αγωνίσματα αλλά υπήρχε χώρος για περισσότερα.
Λίστα αναμονής |
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|