ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΜΟΝΟ |
![]() Σοβαρούς κινδύνους κρύβει το καλοκαίρι για τα μάτια μας, καθώς τα θαλασσινά μπάνια και η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου προκαλούν αλλεργίες, ερεθισμούς και διάφορες άλλες παθήσεις. Ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που τα ποσοστά υγρασίας στη χώρα μας είναι πολύ υψηλά, δεν θα πρέπει να στεκόμαστε κάτω από τον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ενώ γενικά, επικίνδυνη εποχή θεωρείται το διάστημα από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Η απογευματινή ηλιοθεραπεία είναι το «σύνθημα» του φετινού καλοκαιριού.
Φακοί επαφής «Οι μαλακοί φακοί επαφής περιέχουν νερό από 38% έως 70%, το οποίο μπορεί να εξατμιστεί από τη θερμοκρασία του ματιού αλλά και του περιβάλλοντος. Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, η εξάτμιση είναι ταχύτερη. Ενας αφυδατωμένος φακός κολλάει στο μάτι και από πανάκεια μετατρέπεται σε πηγή ενόχλησης. Οι φακοί συχνής αντικατάστασης είναι μία πολύ καλή λύση για το πρόβλημα της αφυδάτωσης, εφόσον ο φακός έχει πάντα το σωστό ποσοστό υγρασίας», εξηγεί η κ. Γεωργία Τόλιου, οπτομέτρης του οφθαλμολογικού Κέντρου «Εμμετρωπία».
Θάλασσα vs Πισίνας Παρ όλα αυτά, η χρήση των φακών στη θάλασσα δεν είναι συνήθως επικίνδυνη. Εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα στο νερό. Αντίθετα, η χρήση των φακών επαφής στην πισίνα πρέπει να αποφεύγεται διότι μπορεί να μεταφερθούν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί και να μολύνουν το μάτι. «Υπάρχει μια σειρά από οφθαλμικά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από κολύμπι σε πισίνες όπως μόλυνση από αδενοϊούς, μύκητες και σπάνια από ακανθαμοιβάδα, έναν πρωτοζωικό οργανισμό, που προκαλεί σοβαρές βλάβες στον κερατοειδή», δηλώνει ο κ. Αρτέμιος Κανδαράκης, διευθυντής της Α Κλινικής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών. Τα περισσότερα κρούσματα ασθενειών από πισίνες είναι οι επιπεφυκίτιδες, που προκαλούν ερυθρότητα του ματιού και παραγωγή δακρύων και οι κερατίτιδες από ιούς, μικρόβια και μύκητες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη θολή όραση, τη φωτοφοβία και την αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι. Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται συνήθως από χλαμύδια, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο μικρόβιο που ζει στα κύτταρα του οργανισμού και διαρκεί αρκετές εβδομάδες έως μήνες, ενώ η κερατίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει και απώλεια όρασης. Οι πολυσύχναστες πισίνες αποτελούν εστίες δισεκατομμυρίων μικροβίων. Μόνο από το σάλιο ενός ατόμου μια πισίνα γεμίζει μέσα σε ελάχιστη ώρα 100 εκατ. μικροοργανισμούς ανά κυβικό μέτρο. Οσο αυξάνει ο αριθμός των ατόμων, τόσο αυξάνει ο αριθμός των μικροοργανισμών, με επακόλουθο να μειώνεται η αντισηπτική δράση του χλωρίου.
Σωτήρια λοιπόν για την υγεία των ματιών μας, όταν κολυμπούμε σε πισίνα,
θεωρείται η χρήση γυαλιών με σφικτή εφαρμογή και όχι οι φακοί επαφής. Στα μικρά παιδιά θα πρέπει να φοράμε τα γυαλιά ηλίου από την κούνια, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και το καπέλο, το οποίο προστατεύει την άκρη του ματιού. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χρήση τους μειώνει τον κίνδυνο οφθαλμικής βλάβης και επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να κρατάμε το ίδιο ζευγάρι πάνω από 2-3 χρόνια διότι χάνεται το φίλτρο προστασίας τους. Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να μας προστατέψουν από την ξηροφθαλμία, αρκεί να έχουν φίλτρο για όλες τις επιβλαβείς ακτινοβολίες. Σύμφωνα με την κ. Κων/να Κουφαλά, χειρουργό-οφθαλμίατρο και γ.γ. της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας: «Οταν επιλέγουμε τα γυαλιά πρέπει να εξετάζουμε τις οδηγίες που δείχνουν ότι μπλοκάρουν και την UVA και την UVB και την UVC ακτινοβολία. Επίσης, το σκούρο χρώμα των φακών δεν είναι πάντα μία καλή ένδειξη. Στην πραγματικότητα οι σκουρόχρωμοι φακοί χωρίς UVA και UVB προστασία συμβάλλουν στη διαστολή της κόρης και επιτρέπουν την είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ακτινών στον οφθαλμό. Συνιστώνται φακοί, οι οποίοι είναι σε ουδέτερο γκρι, καφέ ή πράσινο χρώμα». ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ» Τα γυαλιά είναι απαραίτητα σε: -Μικρά παιδιά και βρέφη, καθώς ο οφθαλμός τους ακόμα αναπτύσσεται και είναι πιο ευαίσθητος από του ενήλικα. -Ατομα με ανοιχτόχρωμα μάτια, αφού είναι υπερευαίσθητα. -Ατομα που πάσχουν από καταρράκτη ή γλαύκωμα. Οι ασθένειες αυτές είναι ύπουλοι κλέφτες της όρασης και η προστασία αυτών των ασθενών από τον ήλιο, θεωρείται αναγκαία από τους γιατρούς. -Ατομα που παίρνουν φάρμακα, όπως διουρητικά, αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, ηρεμιστικά και αντισταμινικά, διότι αυξάνουν τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. |
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|