 Σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να ρωτάς τι μπορεί να κάνει η καρδιά σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την καρδιά σου.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις όσον αφορά τις καρδιοπάθειες, όπως η γενετική προδιάθεσή σου ή το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσες.
Από την άλλη, υπάρχουν παράγοντες, που όχι μόνο μπορείς, αλλά επιβάλλεται να ελέγξεις. Είναι πολύ εύκολο να ασχοληθείς με το σχεδιασμό του τέλειου προγράμματος ή το χτίσιμο του σώματος που πάντοτε ήθελες.
Μην παραμελείς, όμως, τις πρώτες ύλες της προσπάθειάς σου: τη
διατροφή σου. Χρησιμοποίησε τις οκτώ συμβουλές που ακολουθούν, για να
αποκτήσεις δυνατότερη καρδιά.
Κόψε κεφάλια
Ο συνήθης ύποπτος για την αύξηση του κορεσμένου λίπους είναι το τυρί.
Σταμάτα τις εισαγωγές κεφαλογραβιέρας από την Κρήτη και τρώγε πιο
ελαφριά τυριά, όπως το ανθότυρο. Ακόμα καλύτερα, βρες άλλες πιο υγιεινές
πηγές. Το γιαούρτι και το γάλα είναι καλύτερες επιλογές.
Βάλε χρώμα στο τραπέζι σου
Το έχεις ακούσει ξανά και ξανά και είναι σίγουρο ότι θα το ξανακούσεις
στο μέλλον: τρώγε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Είναι αυτά που θα σε
προστατεύσουν από την ασθένεια, γιατί είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά.
Οσο πιο βαθύ είναι το χρώμα τους τόσο καλύτερα.
Ρίξε το επίπεδό σου
Ενας καλός τρόπος για να κρατήσεις το σάκχαρό σου σταθερό και να
αποφύγεις τις μεγάλες αυξομειώσεις του επιπέδου ινσουλίνης είναι να
κόψεις τα αρτοποιήματα με λευκό αλεύρι. Καλύτερα να λαμβάνεις το άμυλό
σου από μη επεξεργασμένες πηγές και πάντα με μέτρο: πατάτες, βρώμη, καφέ
ρύζι είναι καλύτερες επιλογές από το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά. Ζήτα
στο φούρναρη να σου φέρει πυκνό ψωμί ολικής αλέσεως.
Φάε περισσότερες ίνες
Αν έχεις αυξήσει τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σου, θα έχει ήδη
αυξηθεί το ποσοστό ινών. Πρέπει, όμως, να κάνεις πιο συγκεντρωμένη
προσπάθεια. Τα φασόλια όλων των ειδών είναι η καλύτερη πηγή. Πρόσεξε να
μη λαμβάνεις ίνες, οι οποίες έχουν υποστεί επεξεργασία, ειδικά αν η
διατροφή σου δεν περιείχε πολλές παλαιότερα. Καλύτερα να τις παίρνεις
από φυσικές πηγές, που σου προσφέρουν και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Δεν είναι κάθε μέρα Πάσχα
Ο Θεός δεν έφτιαξε το αρνάκι για να του αλλάζεις τον αδόξαστο κάθε μέρα.
Μην το τρως πάνω από δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και σιγουρέψου ότι
είναι άπαχο. Ωραία τα παϊδάκια, αλλά υπάρχουν και πιο υγιεινές επιλογές.
Τις υπόλοιπες ημέρες πάρε την πρωτεΐνη σου από ψάρια, πουλερικά και
τους καλύτερους προστάτες της καρδιάς σου, τα όσπρια.
Μέτρα τις γουλιές σου
Σταμάτα να πίνεις πολύ. Δεν υπάρχουν πρωινά και απογευματινά ποτά. «Πίνε
ένα κρασί με το μεσημεριανό κι ένα με το βραδινό σου. Η κοπέλα σου καλό
είναι να πίνει μόνο ένα ποτήρι την ημέρα» λέει ο καρδιολόγος Νικόλαος
Αγγελόπουλος. Τώρα, αν πας εκείνο το ταξίδι στα Χάιλαντς, κάνε μία
εξαίρεση για λίγες ημέρες μόνο (και τα Σαββατοκύριακα δεν αποτελούν
εξαίρεση).
Πιάσε ταχύτητες
Για να φέρεις την καρδιά σου στα ίσα της και στο μέτωπο της άσκησης,
κάνε μικρές εκρήξεις δύναμης, π.χ. σπριντ. Μετά από λίγο καιρό άσκησης, ο
κιρκάδιος ρυθμός σου θα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδά του πολύ
πιο γρήγορα (κάτι που είναι ένδειξη υγείας). Βάλε στόχο σπριντ 20-30
δευτερολέπτων με διαλείμματα 1-2 λεπτά ενδιάμεσα (6-12 επαναλήψεις, μία
ή δύο φορές την εβδομάδα).
Ξεκίνα το μαγείρεμα
Ωραία τα εστιατόρια, ωραίες οι πίτσες και τα σουβλάκια, αλλά
μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στο κυκλοφορικό σου. Αν
μαγειρεύεις εσύ τα γεύματά σου, ξέρεις ακριβώς τι μπαίνει στην
κατσαρόλα και μετά από λίγο θα μάθεις να ξεχωρίζεις και την ποιότητα των
υλικών. Ασε που η βόλτα στη λαϊκή αγορά (γνωστή πλέον και ως L.A.) έχει
γίνει καλτ έξοδος.
|