ΤΟ ΡΥΖΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ |
![]()
Φυτό της οικογένειας Poaceae, που απαντάται σε δυο είδη (Oryza sativa και Oryza glaberrima) με καταγωγή από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική, το ρύζι αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο από την Παλαιολιθική εποχή. Στο πέρασμα των αιώνων ,το ρύζι άρχισε να καλλιεργείται σε εκατοντάδες ποικιλίες λευκού ή καστανού.
Σήμερα, περισσότερες από 140.000 ποικιλές ρυζιού υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από 700 τόνοι καλλιεργούνται κάθε χρόνο, με τους 500 από αυτούς μόνον στην Ασία.
Το ρύζι δίνει στο σύνολο των ανθρώπων το 20% ενέργειας που χρειάζεται ο
οργανισμός τους και περίπου το 13% των απαιτούμενων πρωτεϊνών. Πλούσιο
σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία και
αντι-οξειδωτικά στοιχεία και ταυτόχρονα 'φτωχό' σε θερμίδες, το ρύζι
είναι εύπεπτο, δεν προκαλεί αλλεργίες και δεν περιέχει χοληστερόλη και
άλλα λίπη ούτε και νάτριο: Ιδίως η χαμηλή ποσότητα νατρίου που περιέχει
είναι πράγμα εξαιρετικά σημαντικό αφού το νάτριο είναι το στοιχείο
εκείνο που όταν συσσωρευθεί στον οργανισμό σε υψηλές ποσότητες, προκαλεί
πίεση και επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Ακόμη περιέχει βιταμίνες όπως το φολικό οξύ που συμβάλλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η διατροφή των περισσοτέρων αθλητών ανά τον κόσμο περιλαμβάνει ρύζι. 20 χώρες στην Ασία, 9 στην Αμερική και 8 στην Αφρική χρησιμοποιούν σήμερα το ρύζι ως κύρια τροφή. Οι υψηλές ποσότητες φολικού οξέους το καθιστούν ιδανικό στοιχείο διατροφής για τις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία τεκνοποίησης, ενώ το ρύζι συμβάλλει και στην ανδρική γονιμότητα. |
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|