Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα σε τίτλους
Ηράκλειο • Ρέθυμνο • Χανιά • Άγιος Νικόλαος • Ιεράπετρα • Σητεία
Το Παγκρήτιο Portal ενημέρωσης και ψυχαγωγίας από το 2005!
SEA DIAMOND
Από το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας του πλοιάρχου με τα σωστικά μέσα διαπιστώνεται, ότι ο καπετάνιος του «Sea Diamond» άκουγε μόνο τις υποδείξεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας και οδηγήθηκε σε μία σειρά λαθών, που αποδείχθηκαν μοιραία.
 
Στις συνομιλίες ακούγεται ο καπετάνιος ρυμουλκού να καλεί τον πλοίαρχο λέγοντας «έλα δεξιά, έλα δεξιά. Έλα κοντά, έλα κοντά», ενώ ένας λεμβούχος ακούγεται να λέει σε συνάδελφό του: «Θα το πάνε κοντά στη στεριά, να μην κάνει κάτω και εκεί θα χαθεί τελείως».

Τα ρυμουλκό «Κόκκορας» περιμένει μάταια. Ο καπετάνιος του ακούγεται να λέει στον πλοίαρχο: «Εγώ είμαι δίπλα και περιμένω. Είμαι δίπλα». Ένας λεμβούχος ακούγεται να λέει σε συνάδελφό του στον ασύρματο: «Γιώργο γιατί δεν πετάνε τους ιμάντες;». Συνάδελφος του απαντάει: «Δεν ακούει καθόλου, ε; Δεν ακούει. Όλο με την μπάντα. Δεν ακούει». Ο πρώτος λεμβούχος σχολιάζει: «Τα χει παίξει ο καπετάνιος. Τώρα δεν ακούει». Ο δεύτερος λεμβούχος ανταπαντά: «Τώρα τι κάνουν; Ποιος ξέρει, τι πολεμάνε να κάνουν. Να του δώσει ένα κάβο, να το τραβήξει».

Ο καπετάνιος του «Sea Diamond» δεν συνεργάζεται. Φαίνεται ότι ακούει μόνο την εταιρεία του. Ο καπετάνιος του ρυμουλκού ακούγεται να φωνάζει: «Ελάτε δεξιά, ελάτε δεξιά. Ακούστε επιτέλους τι σας λέω». Ένας λεμβούχος ακούγεται να λέει σε συνάδελφό του: «Ακούς Βαγγέλη; Του λέει ο "Κόκκορας", άμα το πάμε εκεί που λέτε, μεθαυρίο με τους βοριάδες θα το χάσουμε τελείως. "Θα το πάμε" του λέει "να το χάσουμε εκεί που σου λέω εγώ". Αυτοί ακούνε την εταιρεία». Ο συνάδελφός του απαντάει: «Αυτοί θέλουν να το κάτσουν στην πλώρη, γιατί η πρύμνη δεν βάζει νερά. Αλλά ο "Κόκκορας" σου λέει, με τους βοριάδες που δίνει αύριο και μεθαυρίο, θα στο πάρει κάτω. Αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Αυτοί κάνουν το δικό τους. Τους έχει δώσει εντολή λέει από την εταιρεία και το Λιμεναρχείο». Ο πρώτος λεμβούχος ακούγεται να λέει: «Φίλε, αυτός πρέπει να τρελάθηκε. Είναι έτοιμος να βάλει τα κλάματα ο καπετάνιος».

Το πλοίο φαίνεται ότι δεν θα μείνει στην επιφάνεια. Ο καπετάνιος του «Sea Diamond» καταρρέει. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος δύο λεμβούχων. «Έχει σφίξει η καρδιά μου. Μιλάμε τώρα που άκουγα τον "Κόκκορα" και φωνάζει και τον άλλο από μέσα, πριν σου λέω έκλαιγε ρε. Σε πιάνει άλλο πράγμα ρε», λέει ο ένας, για να ρωτήσει ο δεύτερος «ο καπετάνιος (σ.σ. έκλαιγε);». «Ναι» απαντά ο πρώτος και ο δεύτερος σχολιάζει: «Τι νομίζεις ρε; Άνθρωπος είναι». Ο πρώτος λεμβούχος περιγράφει στον ασύρματο: «"Σας παρακαλώ" λέει "κύριε", πως τον είπε... "Σας παρακαλώ" λέει. "Σας παρακαλώ. Δείξτε λίγο κατανόηση"... Και καλά ο καπετάνιος έλεγε στον "Κόκκορα" να δείξει λίγο κατανόηση και καλά που του φώναζε ο "Κόκκορας". Που του έλεγε "αμολάτε τον κάβο" και του λέγε "βγάζουμε κόσμο"».

Ξαφνικά, ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου ζητά να οδηγηθεί το πλοίο αλλού, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Ενδεικτική είναι η αντίδραση ενός λεμβούχου, ο οποίος ακούγεται να λέει σε συνάδελφό του: «"Θα το πάρω" λέει. "Θα κάνω το καλύτερο". Ναι. Καλό βούλιαγμα».

Μοιραία για τους ειδικούς η μετακίνηση του πλοίου από τον ύφαλο

Ερωτήματα για τις επιλογές της πλοιοκτήτριας εταιρείας αμέσως μετά την πρόσκρουση του «Sea Diamond» στον ύφαλο στη Σαντορίνη διατυπώνουν εκπρόσωποι του ναυτιλιακού κόσμου, σύμφωνα με τους οποίους η μετακίνηση του κρουαζιερόπλοιου ενώ ήδη έμπαζε νερά, ήταν η αρχή του τέλους του. Το κρουαζιερόπλοιο ήταν ασφαλισμένο σε Βρετανικό κολοσσό, ενώ μείζον θέμα αποτελεί η αποζημίωση των επιβατών, που έχασαν όλα τους τα χρήματα και τις αποσκευές.

Οι ειδικοί διερωτούνται για τις ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά την πρόσκρουση. Ποιος αποφάσισε να μετακινηθεί το πλοίο; Ενημερώθηκαν αμέσως οι Λιμενικές Αρχές και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας; Γιατί μετακινήθηκε το κρουαζιερόπλοιο, αφού δεν είχε εξασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί χωρίς να βυθιστεί; Γιατί δεν έγινε άντληση των υδάτων από τα στεγανά του πλοίου; Μέλος του πληρώματος αμέσως μετά την εκκένωση του κρουαζιερόπλοιου υποστήριξε ότι «το βούλιαξαν επίτηδες», ενώ οι λεμβούχοι της Σαντορίνης υποστηρίζουν, ότι το «Sea Diamond» ρυμουλκήθηκε στο σημείο που βυθίστηκε, χωρίς να ρωτηθεί κανένας.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα εισπράξει από την ασφάλεια ένα τεράστιο ποσό, ίσως και μεγαλύτερο από την αξία του πλοίου, εκτός και αν αποδειχθεί δόλος. Το σκάφος και οι μηχανές του πλοίου ήταν ασφαλισμένα σε μεγάλο Αγγλικό ασφαλιστικό κολοσσό, ο οποίος με τη σειρά του είχε σπάσει το συμβόλαιο σε πολλά κομμάτια και είχε ασφαλίσει ποσοστά του πλοίου σε δεκάδες άλλες εταιρείες, με σκοπό σε περίπτωση ατυχήματος να μοιραστεί η ζημιά. Οι επιβάτες, οι αποσκευές τους, το πλήρωμα, αλλά και οι απαιτήσεις σε περίπτωση ρύπανσης καλύπτονται από την εταιρεία, η οποία πληρώνεται από το club των πλοιοκτητών στο οποίο ανήκει.

Τα ποσά επιδικάζονται από τα αστικά δικαστήρια και το ύψος τους αποφασίζεται από τους δικαστές με βάση συμβάσεις, τα αναγραφόμενα στο εισιτήριο, αλλά και την ίδια την κρίση των δικαστών. Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και οι επιβάτες προχωρούν σε συμβιβασμό, ειδάλλως ακολουθούν χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες.

Αυτοψία στο ναυάγιο του «Sea Diamond» με ρομποτικό σκάφος

Η πρώτη αυτοψία στο ναυάγιο του «Sea Diamond» έγινε την Τρίτη από το καταδυτικό σκάφος «Φιλία» με την ειδική ρομποτική κάμερα ROV, στην οποία οι Αρχές εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να φωτιστούν τα τραγικά λάθη, που οδήγησαν στο ναυάγιο. Οι δύτες κάνουν λόγο για μία εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, καθώς το κουφάρι βρίσκεται σε βάθος 170 μέτρων, ενώ αιωρούνται κάβοι και καλώδια, που μπορεί να καταστρέψουν την κάμερα.

Την ίδια ώρα ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των λεμβούχων της Σαντορίνης για το χρονικό του ναυαγίου. Η Louis Hellenic Cruises υποστηρίζει, ότι η πρόσκρουση του «Sea Diamond» στον ύφαλο έγινε μεταξύ 15:45 και 15:50, οι λεμβούχοι όμως έχουν καταγράψει στα ημερολόγια τους ώρα πρόσκρουσης 15:30 με 15:40, οπότε και είδαν το κρουαζιερόπλοιο να έχει πάρει κλίση. Ακόμη, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ασυρματιστής του «Sea Diamond» ενημέρωσε τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στις 16:05, το υπουργείο όμως έχει καταγράψει, ότι πήρε σήμα στις 16:08. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ο πλοίαρχος την ενημέρωσε για το συμβάν στις 16:07 και επίσημα το υπουργείο στις 16:35, δηλαδή 28 λεπτά αργότερα.

Όσον αφορά στους αγνοούμενους, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ενημέρωσε στις 20:00 το βράδυ τις Λιμενικές Αρχές, ενώ το υπουργείο ότι ενημερώθηκε επίσημα στις 21:30. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ικανοποιημένος από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. «Αυτό που μας απασχολεί τώρα και εκεί επικεντρώνονται όλες μας οι προσπάθειες, είναι το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, όπου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, και βεβαίως η ανεύρεση των δύο Γάλλων αγνοουμένων» είπε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος εκτίμησε, ότι υπάρχει ανθρώπινο λάθος.

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας διευκρίνιζαν την Τρίτη, ότι το θέμα της βύθισης του πλοίου είναι ζήτημα ναυτιλιακής και ασφαλιστικής εταιρείας.

 
< Προηγούμενο   Επόμενο >
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΧΑΝΙΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το ENTERCITY άλλαξε και έγινε: ENTERPORTAL.
Δείτε τώρα όλες τις εκδηλώσεις με ένα κλικ εδώ!

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΙΡΟΣ # LIVE