ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤE ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ |
![]() Διάγνωση Οι γυναίκες στις δεκαετίες των 20 και 30, καλό είναι να κάνουν ψηλάφηση μόνες τους ή να εξετάζονται από γιατρό κάθε 3 χρόνια. Η πιο κατάλληλη περίοδος εξέτασης του μαστού είναι η δεύτερη βδομάδα της περιόδου. Μετά τα 40 συστήνεται ετησίως κλινική εξέταση από ειδικό
Οι υπόλοιπες εξετάσεις όπως η μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία
καθορίζονται από τον ίδιο τον γιατρό και το ιστορικό του ασθενούς.
Φύλο: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τους άντρες
Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Παχυσαρκία
Ύψος: Οι ψηλές γυναίκες φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Το συγκεκριμένο κομμάτι της έρευνας είναι αρκετά δύσκολο λόγω της
ανακρίβειας στην εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης, της σύγχυσης στο
κατά πόσο το τρόφιμο αυτό καθ’ αυτό ή κάποιο συγκεκριμένο συστατικό
σχετίζεται με τον καρκίνο, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων
θρεπτικών συστατικών, όπως επίσης και το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι μη
διατροφικοί παράγοντες, μπορεί να επηρεάζουν περισσότερο από την ίδια τη
διατροφή. Αλκοόλ Από τα θρεπτικά συστατικά, κυρίως το αλκοόλ έχει επανειλημμένα αποδειχτεί σοβαρός παράγοντας κινδύνου. Όπως αναφέρθηκε και πρωτύτερα, μάλλον επιδρά στον μεταβολισμό των οιστρογόνων. Λίπος και καρκίνος του μαστού Έχει γίνει αρκετή έρευνα πάνω σε αυτό το κομμάτι αλλά τα αποτελέσματα είναι αρκετά διφορούμενα. Παλιότερες μεγάλες μελέτες δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ λίπους και καρκίνου του μαστού. Στην πορεία ήρθαν μελέτες, που βρήκαν μικρή αύξηση του κινδύνου στα άτομα που κατανάλωναν λίπος, με μια σημαντική συσχέτιση στα κορεσμένα και το κρέας. Στο Women’s Health Initiative το 2006, οι γυναίκες που είχαν χαμηλού λίπους δίαιτα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο.
Αν και οι έρευνες δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες φαίνεται ότι η
κατανάλωση των κορεσμένων σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου. Είναι όμως
και συνδυασμός και με άλλους παράγοντες κινδύνου. Το να μειωθεί η
κατανάλωση των κορεσμένων και να αυξηθεί η κατανάλωση των μονοακόρεστων
και πολυακόρεστων αποτελούν γενικές συστάσεις όλων των σωστών προτύπων
διατροφής και κυρίως της κρητικής διατροφής, η οποία χαρακτηριζόταν από
χαμηλά ποσοστά καρκίνου. Τα στοιχεία είναι αρκετά έντονα για τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, δείχνει να αυξάνει τον κίνδυνο αλλά όχι στον βαθμό με αυτόν του καρκίνου του παχέως εντέρου. Στις γενικές συστάσεις όμως για την πρόληψη οποιασδήποτε μορφής καρκίνου, η American Cancer Society, συστήνει περιορισμό τόσο του επεξεργασμένου κρέατος, όσο και του κόκκινου. Φρούτα και λαχανικά Αν και τα φρούτα δείχνουν να ρίχνουν τον κίνδυνο σε άλλους καρκίνους, δεν υπάρχουν πολύ δυνατά δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού. Μελέτη του Tsubura et al έδειξε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα φρούτα και τα λαχανικά σχετίζονται με μείωση του κινδύνου του μαστού, αλλά εφόρου ζωής προστασία μπορεί να επιτευχθεί όταν ένα άτομο καταναλώνει από τα νεανικά του χρόνια τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο. Τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο. Χρειάζονται ακόμα πάρα πολλές μελέτες για να τεκμηριωθούν τα παραπάνω. Σε μελέτες παρατήρησης έχει βρεθεί ότι μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο, ψάρι και χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού Φαίνεται ότι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως πιθανότατα μπορούν να επηρεάσουν στην πρόληψη του καρκίνου, είτε αποτρέποντας την αύξηση του βάρους, είτε με τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, αλλά χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα. Έρευνες έχουν συνδέσει διάφορες βιταμίνες που υπάρχουν στα διάφορα λαχανικά και φρούτα αλλά τα στοιχεία δεν είναι πολύ δυνατά για να αναφερθούν. Πιο ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή, και τα φυτοοιστρογόνα. Το θέμα είναι ότι αν αλλάξουμε την διατροφή και προσθέσουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, θα τρώμε λιγότερο λίπος, λιγότερες θερμίδες αλλά και θα ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά. Σόγια Η σόγια είναι από τα πιο πολυσυζητημένα τρόφιμα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ιαπωνέζες δείχνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις Αμερικανίδες. Υποστηρίζεται ότι οι ισοφλαβόνες της σόγιας δρουν ευεργετικά, μιμούμενες τα ανθρώπινα οιστρογόνα. Η ισοφλαβόνη, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι γνωστό φυτο-οιστρογόνο Απαιτούνται και άλλες έρευνες για να τεκμηριωθεί, μιας και υπάρχουν αρκετές μελέτες που το αντικρούουν. Υπάρχουν αντίθετοι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα φυτο-οιστρογόνα λόγω της παρόμοιας δράσης τους με τα ανθρώπινα οιστρογόνα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο (και εδώ εστιάζουμε κυρίως στις μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή γυναίκες που ήδη έχουν καρκίνο) Πάντως από το American Institute for Cancer Research (AICR), προτείνεται ότι μέτρια κατανάλωση προϊόντων σόγιας είναι ασφαλής. Οι γυναίκες όμως που βρίσκονται σε αντι – οιστρογονική θεραπεία όπως η ταμοξιφένη, πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση προϊόντων σόγιας και να αποφεύγουν συμπληρώματα με ισοφλαβόνες. Καλό είναι να συστήνεται κατανάλωση με προσοχή, ιδιαίτερα στις γυναίκες με κληρονομικότητα ή που ήδη πάσχουν από καρκίνο. Τουλάχιστον μέχρι οι έρευνες να δώσουν κάτι σίγουρο. Συμπέρασμα Γενικά οι διατροφικές συστάσεις όσων αφορά την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μέτρια προς έντονη φυσική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και περιορισμός του αλκοόλ. Από κει και πέρα ως γενικές συστάσεις για την πρόληψη από καρκίνους μπορούν να ακολουθηθούν οι συστάσεις της American Cancer Society η οποία συστήνει:
-Διατήρηση φυσιολογικού βάρους |
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|