ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ |
![]()
Tο σταφύλι, ξεχωριστό στοιχείο στην εκκλησιαστική μας παράδοση, όπως
φαίνεται, έχει αρκετά παλιά ιστορία. Oι αρχαιότερες αναφορές βρίσκονται
στα Oμηρικά ‘Eπη. O Όμηρος εκθειάζει τις αρετές του, αλλά συγχρόνως
στηλιτεύει και την κατάχρησή του. Στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει η
κατανάλωση σταφυλιού τόσο στην Oδύσσεια όσο και στην Iλιάδα. Σε
ιερογλυφικές επιγραφές γίνονται αναφορές στην άμπελο, ενώ διάφορες
ζωγραφιές σε τοίχους αναπαριστούν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και
να μαζεύουν σταφύλια. Οι εικόνες και οι γραφές αυτές χρονολογούνται στο
2500 π.Χ. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες: τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Για τα επιτραπέζια σταφύλια θα πρέπει οι ρώγες να έχουν μέτριο μέγεθος και ζωηρό χρώμα, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο. Διατηρούνται στο ψυγείο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η κύρια ποικιλία της ελληνικής σταφίδας είναι η Σουλτανίνα και η Κορινθιακή Σταφίδα. Τα κρασιά μπορούν να ταξινομηθούν σε ξηρά, γλυκά ή ημίγλυκα. Η γλυκύτητα των κρασιών μπορεί να μετρηθεί κατά τη διαδικασία της συγκομιδής, αν και στην πράξη καθορίζεται από το ποσό της ζάχαρης που παραμένει στο κρασί μετά τη ζύμωση. Έτσι, το ξηρό κρασί δεν περιέχει υπόλοιπο ζάχαρης. Τα κρασιά ταξινομούνται ακόμα με το έτος της συγκομιδής σταφυλιών (τρύγος). Συνήθως παράγονται από σταφύλια της συγκομιδής ενός έτους και χρονολογούνται με βάση το έτος αυτό. Υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες κρασιών, όπως είναι ο αφρώδης οίνος, ο οποίος περιέχει και το διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακικό) που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Κλασικό παράδειγμα είναι η γαλλική σαμπάνια. Διατροφική αξία του σταφυλιού Το σταφύλι αποκαλείται ‘ευτυχές δημιούργημα της φύσης’. Τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 80kcal. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Επίσης, περιέχουν:
Φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη Ρ, τα οποία εκτός από
καρδειοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων
λοιμώξεων. Ευεργετικές δράσεις – ιδιότητες του σταφυλιού Tο σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη. Eπίσης πιο συγκεκριμμένα έχει:
-Αντιφλεγμονώδης δράση: αναστέλλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης
και της προσταγλανδίνης, οι οποίες είναι υπέυθυνες για τη φλεγμονή. Συμπερασματικά, η φύση μερίμνησε για το σταφύλι να αποτελεί ένα συνδυασμό ιδιοτήτων γεύσης και υγείας. Πηγή MEDICALNEWS |
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|