ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ |
![]()
Το σκόρδο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β6 και C, μαγγανίου,
σεληνίου. Πλήθος επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν τις ευεργετικές
ιδιότητες του σκόρδου. Φαίνεται ότι μια σκελίδα σκόρδου (γύρω στα 4γρ)
καθημερινά προσφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα του εν λόγω φυτού. – Υπολιπιδαιμικό Υποχοληστερολαιμικό Χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως ο μηχανισμός, φαίνεται ότι το σκόρδο δρα μειώνοντας τη δραστικότητα ενός ενζύμου που παίρνει μέρος στην ενδογενή βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Σε ασθενείς που ακολουθούν υπολιπιδαιμική θεραπεία μπορεί το σκόρδο να συνδυαστεί με τη θεραπευτική τους αγωγή. – Μειώνει τα τριγλυκερίδια Φαίνεται κάποια συστατικά του σκόρδου (θειούχες ενώσεις, όπως θειο-αλλοκυστεΐνη), εφόσον αυτό έχει ξεφλουδιστεί ή κοπεί ή πολτοποιηθεί συμβάλλουν στην αναστολή του ενζύμου που συνθέτει λιπαρά οξέα – Προλαμβάνει γρίπη-κρύωμα Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία, έχει συσχετισθεί με πρόληψη κρυολογήματος – Ηπατοπροστατευτικό – Νευροπροστατευτικό – Αντιοξειδωτικό Πρόκειται για εύρος ευεργετικών δράσεων που οφείλονται στην αλλισίνη, αλλά και σε άλλες ενώσεις (πχ σάπωνες)που σχηματίζονται από εκχύλισμα σκόρδου – Αντικαρκινικό
Μελέτη («Iowa Women’s study») έχει δείξει ότι μέτρια κατανάλωση
σκόρδου μπορεί να μειώσει κατά 35% την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του
παχέως εντέρου. Το σκόρδο ειδικά όταν ‘ταλαιπωρείται’ (κόψιμο,
ξεφλούδισμα) περιέχει ουσίες με ιδιαίτερα αντικαρκινική δράση
(θειο-αλλοκυστεΐνη, αλλικίνη, αλλυλικό δισουλφίδιο).
Σκόρδα Τρίπολης Φύτευση: Οκτώβριος-Νοέμβριος.
Συγκομιδή: Ιούνιος. Προτιμήστε το ξηρό, παχουλό, σταθερό χωρίς κηλίδες. Το φρέσκο σκόρδο είναι λευκό ως υπόλευκο.
Αποφύγετε σκόρδο με μπαλώματα ή με μαλακό κεφάλι. Μην το βάλετε στο ψυγείο. Αποθηκεύετε το σκόρδο σε σκοτεινό, δροσερό σημείο (πχ ντουλάπι) ή σε πήλινο δοχείο. Μαγειρική Προετοιμασία σκόρδου Για το ξεφλούδισμα: με την επίπεδη μεριά ενός μαχαιριού πιέστε κάθε σκελίδα σκόρδου προς τα κάτω γρήγορα και απαλά (σημείωση: το φρέσκο σκόρδο είναι κολλώδες και δύσκολο στο ξεφλούδισμα). Απορρίψτε το χαρτώδες δέρμα, κόψτε το άκρο της ρίζας και ψιλοκόψτε. Λήψη Σκόρδου Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνεται ωμό το σκόρδο. Υπάρχουν και φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως και χάπια σκόρδου.
Προσοχή: Επίσης, μην το παρακάνετε με την κατανάλωσή του, πάνω από 5 σκελίδες σκόρδο την ημέρα, περά από τη δυσοσμία που μπορεί να ενοχλεί τον περίγυρο, προκαλεί έντονο φούσκωμα και καούρα. Πηγή MEDICALNEWS |
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|