ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ: ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ» ΤΩΝ ΙΝΔΩΝ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ |
![]()
H κουρκουμίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον
κουρκουμά και χρησιμοποιείται στην κατασκευή της σκόνης κάρι,
προσδίδοντάς της το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Ωστόσο η χρήση της δεν
περιορίζεται στην κουζίνα, μια και η κουρκουμίνη όπως φαίνεται έχει και
ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Εκτός από τη χρήση του ως μπαχαρικό, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται
στην Ινδία για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Πρόσφατα στοιχεία
αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες,
ενώ έχει γενικότερη ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Έτσι βοηθά
στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων και χρησιμοποιείται ως
θεραπευτικό μέσο για την ανακούφιση πόνων και φλεγμονών. Παράλληλα
αποτελεί πρώτης τάξης αντιβιοτικό εξωτερικής χρήσης, προλαμβάνοντας
βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα και επιταχύνοντας τη διαδικασία της
επούλωσης. Η κουρκουμίνη είναι γνωστή και για τις ευεργετικές ιδιότητές
της στο ήπαρ, καθώς μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δώσει ενδείξεις ότι
μπορεί να το προστατέψει από ένα μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών, όπως το
τετραχλωρίδιο του άνθρακα, τη βενζόλη και το διχλωροβενζόλιο. Οι ουσίες
αυτές ανήκουν σε μια ομάδα οργανικών χημικών ουσιών που είναι πιθανό να
διηθηθούν στον υδροφόρο ορίζοντα ή να καταλήξουν σε λίμνες, από
εργοστάσια χημικών, πλαστικών ή πετρελαίου ή ακόμα και δεξαμενές
αποθήκευσης βενζίνης, μολύνοντας το νερό που πίνουμε. Άλλα επιστημονικά
στοιχεία δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον
οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχει προστατευτική δράση σε αρτηριακές
παθήσεις και γενικότερα στα καρδιαγγειακά νοσήματα. ΠΗΓΗ YUMM |
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|